Nieuws

Geen wensboom dit jaar, maar de Esposa’s hebben grootse plannen voor 2023.(Foto: AG Heeremans Photography)

Wensboom De Noord maakt plaats voor nieuw initiatief

14 december 2022, 20:38 Algemeen

DE NOORD – Op het Sint Annaplein bij de Heilige Hart-kerk staat dit jaar geen wensboom. De afgelopen twee jaar vervulde Esposa De Noord met heel veel plezier vele tientallen kleine en grotere wensen van Noordenders. “Prachtige, hartverwarmende momenten hebben we meegemaakt”, vertelt Kim Liefting, voorzitter van Esposa De Noord. “Komend jaar zullen we echter op een andere manier onze maatschappelijke betrokkenheid bij de Noordender gemeenschap uitdragen.”

Esposa De Noord vervulde twee jaar lang wensen van dorpsbewoners

Iedereen in De Noord ontving de afgelopen week een zakje in de brievenbus met daaraan een lieve boodschap en een waxinelichtje. “Eén van de wensen die wij afgelopen jaar ontvingen was van iemand die heel De Noord licht en warmte toewenste. ‘Dat er maar veel mensen mogen genieten van de warmte van de lichtjes in deze donkere dagen voor Kerst’. Dat hebben wij op symbolische wijze uitgevoerd”, vertelt Kim. Zij is een van de dertien Esposa’s die naast maandelijkse bijeenkomsten ‘met inhoud’ ook iets willen betekenen voor hun dorp. “De afgelopen twee jaar deden we dat door in de periode voor Kerst een wensboom neer te zetten bij de kerk, waar iedereen een wens in kon hangen. Het eerste jaar konden we alle wensen laten uitkomen, het afgelopen jaar hebben we keuzes moeten maken. Het komende jaar kiezen we ervoor om ons op een andere manier in te zetten voor de gemeenschap. Ook omdat we verfrissend willen blijven en onze omgeving willen verrassen, waken voor te veel herhaling.”

Muziekkorps De Vrolijke Noot

Een wens die Kim nog goed is bijgebleven het afgelopen jaar was het feestje in de achtertuin van mevrouw Van Schagen. “Zij is door haar ziekte niet goed ter been, maar is altijd dol geweest op dansen. Wij regelden muziekkorps De Vrolijke Noot, nodigden wat vrienden en familie uit en zo ontstond er een klein feestje waarbij zelfs de polonaise werd ingezet en we luidkeels meezongen. Hartverwarmend toch?! Van een heel andere orde maar ook uniek was dat we de Volksspelen mochten openen in september. Daarvoor hadden we De Vrolijke Noot weer geregeld, dat was heel feestelijk.” Meer voorbeelden van wensvervullingen vind je hier.


De wensvervulling van mevrouw Van Schagen was hartverwarmend. – (Foto: FB Esposa De Noord)

Heel het dorp in het licht

Met de wensboom vervulde Esposa De Noord niet alleen de wensen van individuele inwoners; in feite zetten de dames heel het dorp in het licht. “Wij voeren de wensen alleen maar uit, de échte helden zijn wat ons betreft degenen die voor een ander een wens hebben ingediend én de mensen die een dienst hebben aangeboden. Daaruit blijkt maar weer hoe in een dorp als De Noord iedereen aan elkaar denkt. En zonder sponsoring, de bijdragen van Stichting Nut en het Leefbaarheidsfonds (nu Bewoners Initiatieven Dijk en Waard, red) hadden we dit ook nooit kunnen doen. Wat we komend jaar gaan doen voor de gemeenschap, daarover gaan we ons nog beraden. Maar kijk niet raar op als de wensboom over een paar jaar weer terugkeert!”

In hun zwart met rode outfits zijn de leden van Esposa De Noord lekker herkenbaar. Ook komend jaar laten zij weer wensen in vervulling gaan. (Foto: AG Heeremans Photography)

Vrouwenclub Esposa laat wensen Noordenders uitkomen

donderdag 16 december 08:29 – 2021 

DE NOORD – Wil je je buurvrouw bedanken voor haar steun, maar vind je het lastig dat uit te spreken? Of wil je eindelijk eens iets terugdoen voor die aardige buurman die de tuin voor je bijhoudt? Kom dan zondag 19 december tussen 13.00 en 19.00 uur naar de wensboom op het Sint Annaplein in De Noord. Net als afgelopen jaar wil de culturele vrouwenclub Esposa ook in 2022 buurtbewoners aan elkaar verbinden. “We hopen ook komend jaar weer vele wensen te kunnen laten uitkomen. Het is zo’n feest om te doen!”

Iemand verrassen of bedanken? Zondag staat de wensboom er weer

‘Ik ben blij met jou’, of ‘ik vind je zo lief’. Dat zijn woorden die de meesten van ons niet zo gauw uitspreken. Als je het dan op een kaartje kunt schrijven en in de wensboom kunt hangen, gaat dat een stuk gemakkelijker. Vanuit die gedachte zetten de dertien Noordender vrouwen die samen Esposa vormen vorig jaar hun idee op, onder het motto ‘Voor De Noord, door De Noord’. “We willen graag iets betekenen voor de samenleving hier in De Noord. De wensboom was vorig jaar een daverend succes; in totaal werden 153 wensen in de boom gehangen”, vertelt Carola Keesom. “Omdat het de eerste keer was, hebben we geprobeerd om ze allemaal te laten uitkomen. We hebben er nog een paar te gaan, maar zijn er trots op dat we ons doel bereikt hebben en dat het binnen de coronabeperkingen toch is gelukt.”

Afbeelding
Voor de Esposa’s is het vervullen van wensen een waar feest. ‘Zo leuk om te doen!’ – Foto: AG Heeremans Photography

Suddervlees

Met dank aan sponsorgelden en financiële bijdragen uit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Heerhugowaard en het Bot Waarderingsfonds, heeft Esposa vele uiteenlopende wensen kunnen vervullen. “Iedereen in De Noord kent wel iemand die zijn of haar wens heeft zien uitkomen”, vertelt Arianneke Ursem. “De wensen liepen uiteen van het uitdelen van bossen bloemen en taarten tot hele persoonlijke wensen zoals een huiskamerconcert, verwenbehandeling of een rondrit op een quad over het schoolplein. Er zijn zoveel prachtige momenten geweest! Kleine gebaren die een groot verschil kunnen maken. Zo werd speciaal voor de oudste inwoner van De Noord een liedje aangevraagd op Radio Noord-Holland. Een jonge inwoonster die graag kookt, heeft suddervlees klaargemaakt voor een weduwnaar die dat zo graag weer eens wilde eten. Spontaan besloot ze bij hem aan te schuiven en een hapje mee te eten! Drie oudere dames zijn naar de Westfriese museumboerderij De Anloup in Zuidermeer geweest, even lekker eruit en herinneringen ophalen.”
Lees ookVrouwenclub Esposa laat al het hele jaar wensen uitkomen

Matches

Dit jaar willen de dames opnieuw proberen zo veel mogelijk wensen te laten uitkomen. Daarbij wordt uiteraard wel gekeken naar de (financiële) haalbaarheid. Carola: “Daarnaast willen we de mensen vragen om de wenskaarten ook in te vullen als ze hun diensten willen aanbieden. Dus wil je een keer een klusje voor iemand doen, een kop koffie met iemand drinken of samen een uitstapje maken, zet het op de wenskaart. Zo hopen we matches te kunnen maken en mensen aan elkaar te kunnen verbinden. Wellicht ontstaan er blijvende contacten.”

Afbeelding
Noordenders die een ander willen bedanken of verrassen, kunnen op diverse locaties nu al een wenskaart ophalen. – Foto: AG Heeremans Photography

Gezellige sfeer

Waar de coronamaatregelen er vorig jaar toe noopten het evenement sober te houden, heeft Esposa nu meer mogelijkheden om een gezellige sfeer te creëren rond de wensboom. Arianneke: “Zo zijn er optredens van Anna & Irma en het Ritmisch Koor, uiteraard in kerstsferen. Ook hebben we chocomel, glühwein en iets lekkers. Dorpsomroeper Piet de Goede doet de aankondigingen en wethouder John Does zal de opening verzorgen.” De vrouwen zijn heel benieuwd wat ze dit jaar mogen verwachten aan wensen! 

De wensboom is zondag 19 december van 13.00 tot 19.00 uur open om wensen in op te hangen. De speciale wenskaarten zijn vooraf al af te halen bij de De Dagwinkel, Snackbar Hugo en in de kerk. Liever een financiële bijdrage doen? Scan dan de QR-code op www.esposadenoord.nl. Op de site vind je tevens een terugblik op alle prachtige wensen van het afgelopen jaar.


Mariët (linksvoor) en Cees (rechtsvoor) in de ‘feestbus’ op weg naar het Eendenmuseum van Edwin Groen.
(Foto: Aangeleverd)

Vrouwenclub Esposa laat al het hele jaar wensen uitkomen

dinsdag 10 augustus 09:31 – 2021 

DE NOORD – Op initiatief van vrouwenclub Esposa stond afgelopen december een Wensboom op het Annaplein in De Noord. Wie wilde kon daar een wens inhangen. Aan het einde van het Wensboomweekend hingen er 153 ingevulde wensen in de boom. De dames van Esposa besloten om al die wensen gedurende heel 2021 in vervulling te laten gaan. En zo geschiedde. Al het hele jaar laten de dames van Esposa – met hulp van vele enthousiaste vrijwilligers – grote en kleine wensen voor inwoners van De Noord inkomen. Want, zo vinden ze, ‘mensen blij maken is het mooiste wat er is.’  

Eén van die wensen, die van Mariët Ursem, kwam zondag 1 augustus uit. Sinds haar man Cees vorig jaar werd getroffen door een herseninfarct, staat hun leven in het teken van ziekte en herstel. Hoog tijd dus voor een verzetje voor het hele gezin! 

Spelersbus

Die zondagochtend stond de grote oranje spelersbus van Hugo Boys 1 voor de deur. Uitgezwaaid door hun buurtjes stapte het verraste echtpaar samen met hun kinderen in bij chauffeur Edwin Groen. Onderweg pikte de bus als extra verrassing het hele ‘nieuwjaarsclubje’ van het stel op. Uit de speakers van de bus klonk de hele weg lang een speciaal voor Cees samengestelde playlist. “Ik hoorde alleen maar mooie muziek, zelfs nog liedjes die mijn ouders vroeger speelden. Prachtig!”

De opvallende oranje spelersbus van Hugo Boys stond klaar om Cees en zijn gezelschap rond te rijden. – Foto: Aangeleverd

Lelijke eendjes

De reis ging naar het Eendenmuseum in Andijk, het ‘Mooiste museum van Nederland’, een paradijs vol ‘lelijke eendjes’ oftewel 2CV’s. Daar bestond het programma uit koffie met appelgebak, een schilderworkshop, een rondleiding door eigenaar Edwin Groen, een buffet van Ien’s kookservice en een optreden van een zangeres. Onderweg naar huis trakteerde de euforische Cees Ursem de hele bus op een ijsje. Het kon niet op deze dag, want de inzender van de wens, Mariët, werd zélf verrast met bon voor een schoonheidsbehandeling. Deze wens was weer voor haar in De Wensboom gehangen. Later die week zat Cees nog steeds met een grote glimlach op de bank. Zijn vrouw liet weten dat ze zeer geraakt waren door alles wat er die zondag voor ze georganiseerd was. “Cees vervulde tot zijn herseninfarct diverse taken voor Hugo Boys 1, daarom vonden we het zeer speciaal dat juist hún spelersbus ons vervoersmiddel was.”

Selectie

Ook komende kerst komt er weer een Wensboom te staan op het Annaplein. Het initiatief van De Wensboom komt van vrouwenclub Esposa. Dit is een groep vrouwen uit De Noord die maandelijks samenkomt en waar verdieping en verrijking centraal staan. In het coronajaar hadden ze veel onlinebijeenkomsten, komend seizoen hopen ze elkaar weer vaker in levende lijve te kunnen ontmoeten. Er staan weer mooie sprekers op het programma, die ‘de Esposa’s’ ook komend jaar weer zullen inspireren. In de tussentijd zijn ze nog druk met het vervullen van de nog niet voltooide wensen. 

Meer weten over Esposa? Kijk dan op www.esposadenoord.nl.

CAROLA KEESOM

Heerhugowaards Nieuwsblad

Vlnr. Liane Borst, Marlou Zuurbier, Linda Neeft en Arianne Moraal van Esposa hopen dat de kerstboom vol met wensen komt te hangen.

Vlnr. Liane Borst, Marlou Zuurbier, Linda Neeft en Arianne Moraal van Esposa hopen dat de kerstboom vol met wensen komt te hangen. (Foto: Theo Annes)

Vrouwenclub Esposa laat wensen Noordenders in vervulling gaan

woensdag 9 december 2020

HEERHUGOWAARD-NOORD – December is traditiegetrouw de maand waarin we op zoek gaan naar verbinding. Dat herkennen ook de dertien vrouwen uit De Noord die zich verenigd hebben in Esposa. “In deze gekke tijden willen wij iets betekenen voor een ander”, vertelt Linda Neeft, een van de initiatiefneemsters van de culturele vrouwenclub. “Daarom gaan we wensen vervullen van Noordenders. Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december verandert de kerstboom op het Sint Annaplein in ‘Wensboom De Noord’ en mag iedereen een speciale wenskaart in de boom hangen. Die proberen wij gedurende heel 2021 in vervulling te laten gaan.”Kerstboom Sint Annaplein is drie dagen lang ‘Wensboom De Noord’

Met hun rode roos in het haar, felrode lippenstift, zwarte bovenkleding en bijpassende tas met eigen logo erop zijn de dames van Esposa makkelijk herkenbaar. De groep van dertien vrouwen uit Heerhugowaard-Noord – allen tussen de 30 en 50 jaar oud – komen sinds september maandelijks bij elkaar voor ‘een gezellige, verrijkende avond met inhoud’. “Het idee was om dat in Bleeker te doen, maar dat is vanwege de strengere coronamaatregelen pas één keer gelukt”, vertelt Marlou Zuurbier, net als Linda ook al vanaf het eerste uur bij Esposa betrokken. “Maar de online avonden ervaren we ook als heel waardevol.”

Jaarlijks terugkerend evenement

Marlou: “We willen graag iets kunnen betekenen voor de lokale samenleving hier in De Noord. Esposa is zeker geen vriendinnenclubje, maar een divers gezelschap van vrouwen die iets kunnen en willen betekenen voor een ander. Van de wensboom willen we een jaarlijks terugkerend evenement maken. Het liefst in een braderiesfeer, met muziek, eten en drinken. Helaas zit dat er dit jaar niet in, maar we zullen – binnen de mogelijkheden die we hebben – zeker zorgen voor een kerstsfeer.”

‘Wees creatief’

De vrouwen zijn heel benieuwd hoeveel wensen uiteindelijk in de boom zullen komen te hangen en wat voor wensen ze mogen verwachten. “Het gaat natuurlijk vooral om het gebaar. Denk aan een bedankje in de vorm van een mooie bos bloemen of een smakelijke taart. Of misschien zijn er klusjes in huis die maar blijven liggen”, legt Linda uit. “Maar we hopen zeker ook op persoonlijke wensen, passend bij die persoon. Iemand die altijd voor een ander klaarstaat die je een leuke dag wil bezorgen. Je mag voor iedereen een wens doen. Zolang het maar niet te veel geld kost of te lastig is om te realiseren. Wees creatief, dat vinden we leuk! In januari bepalen we welke wensen we in vervulling kunnen laten gaan. Wij komen graag in contact met mensen die mogelijk een rol van betekenis kunnen spelen in het uitvoeren van de wensen.”

Startkapitaal

Daarbij is uiteraard ook geld nodig. Esposa is nog op zoek naar sponsors en biedt hen verschillende opties. Informeer naar de mogelijkheden via esposadenoord@gmail.com. Dankzij een gulle gift van Bot Bouw heeft Esposa al een leuk ‘startkapitaal’ mogen ontvangen. “Daar zijn we hen echt super dankbaar voor”, aldus Linda. Het cadeautje kwam tot stand dankzij de inspanningen van de Noordender mannenclub Humulus Lupulus. “In De Noord heerst een enorm sterk ‘wij-gevoel’. Iedereen steekt als het nodig is de handen uit de mouwen om De Noord leefbaar te houden. Of het nou om het schoolplein, het sportcomplex of de woningbouw op Reinderseiland gaat; we gaan ervoor.” De wensboom vindt hopelijk een mooie, stevige plek in de Noordender klei!

De wensboom is vrijdag 18 december van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag 19 en zondag 20 december van 13.00 tot 17.00 uur open om wensen in op te hangen. De speciale wenskaarten liggen klaar bij de De Dagwinkel, Snackbar Hugo en in de kerk. Ook krijgen de leerlingen van de basisschool een kaart mee naar huis.

Meer weten? Kijk op www.esposadenoord.nl, www.instagram.com/esposa_de_noord en www.facebook.com/esposa.denoord.5

Heerhugowaard, 1 december 2020

%d bloggers liken dit: